catdesigura

Tot mai multi manageri admit faptul ca amenintarile cibernetice sunt reale si ne pandesc la tot pasul. Pornind de la malware pana la phishing, foarte multi au trecut prin neplacerile pierderilor de date, bani, productivitate sau toate la un loc. Daca nu ai fost inca afectat te poti considera cu adevarat norocos.

Toti suntem consitenti ca datele firmei trebuie sa fie securizate cat mai mult cu putinta, dar securitatea cibernetica este atat de vasta, incat de unde incepem?

Mai jos sunt descrise 6 elemente de baza care ar trebui sa fie prezente in orice afacere pentru a putea preveni o bresa de securitate, pierderi de date si bani.

1. Parole complexe care se schimba la o perioada stabilita

Indiferent cat de mult ne straduim, parolele pot fi ghicite sau imprumutate unei alte persoane, unui coleg intr-un anumit scop.
Daca ele sunt complexe, probabilitatea de a fi ghicite este destul de mica, dar chiar si asa schimbarea lor regulata limiteaza perioada in care cineva ar putea folosi o parola stiuta.

In multe cazuri, departamentul tau IT poate configura sistemele informatice astfel incat utilizatorii sa fie nevoiti sa schimbe parola de acces regulat, iar complexitatea acesteia sa intruneasca anumite grade de securitate.

Recomandat ar fi sa schimbam parola la un interval de 45 sau 90 de zile.

2. Protectia folosind Anti-Virus si Anti-Malware

Companiile de software isi updateaza frecvent programele pentru a elimina problemele descoperite. Trebuie sa te asiguri ca toate programele folosite in companie sunt la zi pentru a beneficia de securitate sporita.

In acelasi timp trebuie sa te asiguri ca solutia de securitate folosita este si ea instalata pe toate calculatoarele si este cu update-ul la zi. Daca nu ai o solutie de acest gen te putem ajuta cu implementarea solutiei ESET EndPoint Security.

3. Filtru Anti-Spam

Nu exista o solutie de a filtra 100% spam-ul primit zilnic, dar sunt multe solutii care ajung la o rata de succes de 99%. Acest lucru iti protejeaza afacerea si ofera o experienta mai buna utilizatorilor, reducand riscul infectarii.

4. Firewall Profesional

Router-ul instalat standard de furnizorul tau de internet nu este suficient pentru a asigura securitatea traficului efectuat in internet, iar pentru acest lucru exista necesitatea unui echipament de tip firewall sau a unei solutii de securitate instalata pe toate calculatoarele din firma.

Acest firewall filtreaza traficul care intra sau iese din reteaua ta interna, protejand angajatii de a vizita accidental site-uri compromise ce pot infecta sistemele acestora. Spre exemplu, daca un site vizitat este infectat sau prezinta riscuri, utilizatorul va fi notificat, iar accesul la site va fi blocat, fiind anuntat administratorul de sistem, pentru a putea lua masurile necesare.

5. Securitatea retelei Wi-Fi

De la situatii financiare pana la liste cu clientii, chiar si cele mai mici firme stocheaza aceste date in retea. Reteua Wi-Fi poate reprezenta o vulnerabilitate daca nu este securizata si configurata cu anumite permisiuni de acces.

O recomandare in acest sens consta in separarea retelei pentru angajati de cea pentru vizitatori, astfel te asiguri ca doar anumiti utilizatori vor avea acces la date sensibile din reteaua firmei.

6. Backup de date

Chiar daca iei toate masurile de siguranta, pot aparea oricand situatii neprevazute. Astfel, este recomandata o solutie de backup a datelor, care poate restaura oricand datele pierdute in urma unei virusari, pierderii sau defectarii a unui echipament.

Folosind o solutie de backup poti restaura rapid datele pierdute, minimizand indisponibitate utilizatorului.

Daca nu esti sigur de securitatea implementata in cadrul firmei iti recomandam sa ai o discutie cu unul dintre consultantii nostri. Ei sunt in masura sa ofere solutii si recomandari in urma unui Audit IT.

Acest lucru este esential pentru sanatatea oricarei afaceri.

haisastamdevorba

Like Us